tiistai 26. helmikuuta 2013

Liiketoiminnan ja lahjoittamisen voi yhdistää

Amerikkalaisia suuryhtiöitä moititaan usein itsekkyydestä ja ahneudesta. Occupy Wall Street on kaikkien mielessä. Big business on paha jättiläinen, joka tekee vain tuhoa ympärillään. CECP – Aiemmin Committee Encouraging Corporate Philanthropy – iskee juuri tähän rakoon. Vuodesta 1999 lähtien toiminut, Paul Newmanin perustama, organisaatio kannustaa, yllyttää ja rohkaisee suuryritysten toimitusjohtajia lahjoittamiseen ja yhteiskuntavastuuseen – antamaan takaisin niille yhteisöille, joissa yritys toimii.

CECP:n uusi brändi ja tavoitteet


CECP julkisti uuden brändinsä ja entistä kunnianhimoisemmat tavoitteensa eilen maanantaina, vuotuisessa toimitusjohtajien seminaaripäivässään (2013 Board of the Boards CEO Conference) New Yorkissa.


CECP:n toiminta-ajatuksena on koota yhteen maailman johtavien yhtiöiden toimitusjohtajia sekä innostaa ja sitouttaa heitä auttamaan yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisussa samalla, kun he johtavat menestyksestä liiketoimintaa. Verkottoituminen ja parhaiden toimintatapojen jakaminen ovat keskeisessä roolissa. Pelkästään maanantainen seminaari kokosi paikalle noin 50 Fortune 500 -yrityksen toimitusjohtajaa.

Uusi sitouttamismalli toimitusjohtajille


CECP julkisti seminaarissa myös uuden sitouttamismallin, joka listaa kahdeksan toimitusjohtajan avaintehtävää. Mallin mukaan hyvä toimitusjohtaja sekä lahjoittaa ja tekee hyvää yhteiskunnassa itse että kannustaa koko henkilöstöään ja muidenkin yhtiöiden toimitusjohtajia.

Kuulostaa kenties suureelliselta? Paikalla olleena voin kuitenkin todeta, että toimitusjohtajien sitoutuminen ja innostus yhteiskuntavastuuseen oli käsin kosketeltavaa. Kun kokeneempi toimitusjohtaja puhui vakavissaan hyvän tekemisestä, lahjoittamiskulttuurille vihreämmät jäivät selkeästi pohtimaan. Eräskin johtajista sanoi, että olo on entistä sitoutuneempi, kun kuulee ympärillä olevien kollegoiden kannustavista esimerkeistä ja aloitteista.

Liikkuva kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten kannattaa katsoa tämä vajaan viiden minuutin video.

Kuuntele henkilöstöä!


Yksi viesti nousi ylitse muiden: kuuntele ja sitouta henkilöstöä yhteiskuntavastuun ja lahjoittamisen saralla! Ursula Burns (Xerox), Karim Khoja (Rosh), Bob Moritz (PwC) ja Marc Benioff (Salesforce.com) nostivat kaikki esille henkilöstön tärkeyden. Vaikka yrityksellä on hyvä olla omat suuntalinjansa, on hyvä antaa myös henkilöstön vaikuttaa siihen, mihin lahjoituksia ja yhteiskuntavastuuta suunnataan. Tämä henkilöstön sitouttaminen (employee engagement) näkyy amerikkalaisessa lahjoittamiskulttuurissa esimerkiksi niin, että moni työntekijä saa käyttää pienen osan työajastaan vapaaehtoistyöhön itselle tärkeässä organisaatiossa, kuten kodittomien soppakeittiössä tai hirmumyrskyn tuhoja paikkaavassa avustusjärjestössä.

Salesforce.com säätiön 1-1-1-malli on erityisen kiinnostava. Mallin mukaan yritys antaa takaisin yhden prosentin takaisin yhteisölleen niin henkilöstönsä, tuotteidensa kuin pääomansa osalta. Henkilöstö lahjoittaa aikaansa tekemällä vapaaehtoistyötä, yritys lahjoittaa tuotteita niitä tarvitseville ja yritys lahjoittaa myös pääomaa.

Mallista saa parhaiten kuvan katsomalla tämän videon.


Lahjoittamista ja kumppanuuksia


Corporate philanthropy viittaa ennen kaikkea lahjoittamiseen ja yhteiskuntavastuuseen. Tämä ei ole kuitenkaan ainoa tapa, jolla yritys voi tehdä yhteistyötä yleishyödyllisten organisaatioiden kanssa. Lisänä paletissa ovat erilaiset kumppanuudet puhtaasti sponsoroinnista strategisempaan sisältöyhteistyöhön. Rahakirstuja on yritysten säätöiden lisäksi esimerkiksi markkinointiosastolla, HR-osastolla sekä eri johtajien kammareissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti