Yhdysvalloissa taide ja raha elävät varsin erilaista liittoa. Yritykset ovat mukana taiteen ja kulttuurin parissa huomattavasti voimakkaammin ja useammalla tavalla kuin Suomessa. Sponsoroinnin lisäksi ne ovat monesti mukana niin lahjoittajina kuin mitä erilaisempina kumppaneina. Lisäksi kun Suomessa yritysvastuu yhdistetään ympäristöön ja paikallisiin oloihin, Yhdysvalloissa vastuullisina yrityksinä pidetään niitä, jotka lahjoittavat osan tuotoistaan erilaisille organisaatioille - myös taiteelle.
Keväinen Guggenheim-keskustelu nosti taiteen ja rahan liiton jälleen puheenaiheeksi. Helsingin kaupungille oltiin sysäämässä miljoonien eurojen vuotuista rahoitusvastuuta. Yksityistä rahaa ei löytynyt, vaikka esimerkiksi ministeri Stefan Wallin nosti tämän esille jo vuosi sitten.
Missä olivat yritysrahoittajat ja yksityiset rahoittajat? Eikö taiteen ja kulttuurin tukeminen ja kumppanina oleminen ole edelleenkään trendikästä? Kiinnostaako yrityksiä vain yhteistyö urheilun päälajien kanssa? Siitäkin huolimatta, että doping-skandaalit ovat usein kaikkien huulilla?
Taiteen ja rahan liitto elää Yhdysvalloissa
Amerikkalaiset pitävät Suomen taide- ja kulttuurialaa onnekkaana. "Sehän saa valtiolta tukea!" Todellisuudessa valtion tuki jakautuu epätasaisesti ja suurimmat, kuten Kansallisooppera, lohkaisevat ison palan. Moni taiteilija sinnittelee ja hakee epätoivoisesti apurahoja.
Tulevaisuudessa tuki vähentynee entisestään, mikä nostaa yritysrahoituksen ja yksittäisen rahoittajien tärkeyttä. Taide- ja kulttuuriorganisaatiot tarvitsevat yrityskumppaneita sekä yksityisiä lahjoittajia. Tämän lisäksi niiden on kehitettävä markkinointiosaamistaan. Taideorganisaatiot joutuvat lähestymään yrityksiä - halusivat tai eivät.
Yhdysvalloissa lahjoittamisen kulttuuri on osa amerikkalaisuutta paljolti maan omanlaisen historian vuoksi. Kun yksityishenkilö antaa muutaman roposen soppakeittiölle tai katastrofin uhreille, voidaan puhua vielä hyväntekeväisyydestä (charity). Sen sijaan laajempi, organisaatioiden tekemä järjestelmällinen lahjoittaminen (philanthropy) on asia erikseen. Tämä laajempi ilmiö puuttuu Suomesta taiteen parista, eikä ilmiölle löydy kunnollista suomenkielistä sanaakaan.
Yksityiset henkilöt tekevät säännöllisiä lahjoituksia taideorganisaatioille tai nimeävät taideorganisaation jopa edunsaajaksi testamenttiinsa saaden verohelpotuksia ja hyvää mainetta. Yritykset puolestaan ovat mukana taiteen ja kulttuurin parissa niin lahjoittajina, sponsoreina kuin kumppaneinakin.
Tämä uusi blogi seuraa taiteen ja rahan liittoa sekä New Yorkista että Suomesta käsin. Tervetuloa lukijaksi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti